Τέλος στα ανασφάλιστα οχήματα – Έρχεται ηλεκτρονική διασταύρωση και κυρώσεις φωτιά

Author: Go Car

Category: Ειδήσεις

12/04/2024

Τα ανασφάλιστα οχήματα είναι μια πληγή που συνεχώς αιμορραγεί… Μόνο το 2022 τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν ξεπέρασαν τα 19.000 σε οδηγούς ανασφάλιστων οχημάτων, που μεταφράζεται ουσιαστικά σε ένα κόστος άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Εξίσου όμως ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως κάθε χρόνο τα ατυχήματα που προκαλούν οι οδηγοί των ανασφάλιστων οχημάτων κοστίζουν κάμποσα εκατομμύρια! Συγκεκριμένα, μόνο το πρώτο 9μηνο του 2023 το ποσό αυτό άγγιξε τα 7 εκατ. ευρώ.

Έρχεται η ηλεκτρονική διασταύρωση   

Από το Μάρτιο του 2024, θα τεθεί και επίσημα σε εφαρμογή στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η ηλεκτρονική διασταύρωση. Αυτομάτως, οι αρχές θα μπορούν με μια μόνο κίνηση να ελέγξουν τα ανασφάλιστα οχήματα και να επιβάλλουν βαρύτατα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες που… συνεχίζουν το βιολί τους.

Η διασταύρωση πέραν των ηλεκτρονικών αρχείων της Α.Α.Δ.Ε., έχει στηριχτεί στα αρχεία κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Κατά τη διαδικασία των ελέγχων, όποιος οδηγός διαπιστωθεί ότι οδηγεί ανασφάλιστο όχημα, θα λάβει ειδοποιητήριο (μέσω email, TAXIS ή στο σπίτι του) με το οποίο θα ενημερώνεται ότι θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι το όχημά του είναι ασφαλισμένο! Ειδάλλως, θα του επιβληθεί πρόστιμο έως 250 € με την μορφή ηλεκτρονικής παραβολής και στη συνέχεια θα πρέπει φυσικά να ασφαλίσει το όχημά του.

Ωστόσο σε περίπτωση κατά την οποία ο οδηγός δε συμμορφωθεί, θα του επιβάλλεται εκ νέου πρόστιμο ύψους 500 € συνοδευόμενο από διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Οι επιπλέον κυρώσεις σε περίπτωση που δεν ασφαλιστεί το όχημα είναι:

  • Αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες
  • Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας
  • Χρηματικό πρόστιμο (υπέρ Επικουρικού Κεφαλαίου) 1.000 € για λεωφορεία και για Φ.Δ.Χ., 500 € για επιβατικά Ι.Χ. και 250 € για δίκυκλα

Τι πρέπει να κάνετε εάν λάβετε ειδοποίηση

Όσοι οδηγοί λάβουν τις απαιτούμενες ειδοποιήσεις μέσω του gov.gr θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet. Ακολούθως, θα βρουν το πρόστιμο με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης.

Δείτε ακόμα: Βρες στο gov.gr αν ένα αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή κλεμμένο

Κατόπιν, θα πρέπει να πληρώσουν είτε σε Τράπεζα είτε μέσω web banking και αυτομάτως, να ασφαλίσουν το όχημα τους στην ασφαλιστική εταιρεία της αρεσκείας τους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες τώρα, οφείλουν κατά την έκδοση του ασφαλιστήριου συμβολαίου να διασταυρώσουν εάν οι ιδιοκτήτες που βρέθηκαν ανασφάλιστοι κατά την ηλεκτρονική διασταύρωση έχουν πληρώσει το ηλεκτρονικό πρόστιμο που έχουν χρεωθεί και ακολούθως να προβούν στην ασφάλιση του οχήματος.

Μοιραστείτε το: